Cealalta jumatate a Craciunului

Stiu, o sa spuneti din nou ca sunt un ciudat, dar abia astept sa treaca Craciunul. Nu ma mai intrebati ce cadou imi doresc sau ce cantec nou voi lansa! Nu ma regasesc deloc in galagia asta. Sunt imun la mirosul de cetina de brad, la zambetul ademenitor al mosului cu pelerina si sac rosu, la poleiala vitrinelor si la majoritatea colindelor care nu spun nimic, scoase in pripa, pe banda rulanda, pentru a spori veniturile, in prag de an nou!

Dintre multele evenimente la care am participat cu ocazia acestei sarbatori-surogat, in anii trecuti, prin bisericile noastre, unul mi-a ramas in minte. L-am considerat emblematic pentru toata fandoseala si fatarnicia noastra de decembrie. Se numea “Povesti de Craciun”. O sala cu brad inalt si stufos in locul amvonului, cu beteala colorata, globuri si lumanari. O seara in care mai multi tineri, printre cateva reprize muzicale presarate cu flori dalbe de mar, si-au spus unii altora tot felul de povesti. Despre cadouri si brazi impodobiti, despre mosul care imparte daruri, despre oameni care fac fapte bune, despre zapada si colindatori, despre trupeasca, senzuala iubire care pluteste in aer. Dar nici una din ele nu-L avea drept personaj pe Isus! NICI UNA! Am asteptat, intre toate istorisirile acelea, s-o ascult si pe cea adevarata, dar ea nu a venit.

De la un alt amvon, in alta zi, am asistat la o predica in care pastorul a explicat, invocand diverse argumente numai de el stiute, cum ca Mos Craciun este insusi trimisul lui Dumnezeu, coborat din Cer pentru a aduce bucurie oamenilor in perioada asta.

Cred ca una din cele mai neinspirate idei ale crestinilor a fost aceea de a transforma Saturnaliile in aniversarea Nasterii lui Isus. Ei bine, nu prea au reusit! Dimpotriva, au banalizat, au bagatelizat, au mutilat, au caricaturizat cel mai important eveniment din istoria planetei noastre! Momentul cand, intr-un gest de sublima smerire, Cerul a intins franghia de salvare Pamantului, Supranaturalul s-a metamorfozat in firesc, facand posibila si legitima recuperarea umanitatii, cand Divinul a imbratisat omenescul!

Imaginati-va o femeie in durerile nasterii care cauta cu infrigurare un loc curat, unde sa poata sa-L aduca pe lume, pe chiar Fiul lui Dumnezeu. Imaginati-va un logodnic batand din poarta-n poarta, frustrat si ingrijorat ca nu-i poate oferi iubitei sale o camera luminata, un pat moale, cu asternut curat pentru ca aceasta sa dea nastere copilului divin. Imaginati-va un grajd intunecos, umezeala, mucegai, miros respingator de animale, o iesle captusita cu paie. Strigatele inabusite, de suferinta, ale Mariei …

Apoi oftatul de usurare. Fascinatia minunii infaptuite. Emotia primului zambet de copil, a primului gangurit. Corul de ingeri umpland vazduhul cu sunetele Cerului. Magii inchinandu-se in fata pruncului scaldat de lumina stelei nefiresc de luminoase. Si, mai presus de toate, El! ISUS! Cuvantul intrupat! Creatorul! Stapanul Universului coborat dintre ingeri si stele pentru a ne aduce in palme, cadou, noua tuturor, mie si tie, adevarata semnificatie si adevaratul motiv al bucuriei, al sperantei, al sarbatorii. Vesnicia!

Atunci si acum, vad in acest tablou paradoxal multimea preocupata de cu totul si cu totul altceva, neatenta, ignoranta, fara sa aiba habar de uriasa insemnatate a uriasului fenomen aflat in desfasurare atat de aproape. Atat de aproape! Si, totusi, atat de departe! Toata orbirea, toata asurzirea, toata necunoasterea, toata ne-simtirea si ne-pasarea lumii, ingramadite intr-o singura zi …

La ce anume va ganditi atunci cand spuneti: “Craciun” ?

Am pus intrebarea, nu demult, unor adolescenti dintr-un liceu al unui important oras din tara.

Vacanta. Distractie. Cadouri. Brad impodobit. Pomana porcului. Petrecere. Bautura. Zapada. Colinde. Mos Craciun. Acestea au fost raspunsurile lor.

Nimeni nu a rostit cuvantul “Isus”! Absolut NIMENI!

Nu incercati sa ma convingeti; sarbatoarea aceasta nu a fost niciodata a Lui in intregime. L-am silit s-o imparta cu Mosul cu scufie rosie. Am amestecat lucrurile in mod perfid. Am asezat ieslea si bradul in acelasi decor …

Cunoasteti intamplarea aceea cu copilul gasit mort, sufocat, sub mormanul de haine ale musafirilor veniti sa sarbatoreasca aniversarea lui?

Deci, haideti, sarbatoriti! Impodobiviti-va bradul din sufragerie! Poftiti! Serviti cu incredere din friptura! Impachetati cutiile cu daruri pentru altii, despachetati cutiile voastre cu ambalaj sclipitor. Minunati-va, bateti din palme! Scoateti din garderoba hainele cele mai scumpe si mai colorate; e petrecere! Dati muzica mai tare! Rostiti-va unii altora cuvinte in care nici voi nu credeti, ciocniti paharele! Sarbatoriti cum se cuvine! Zambiti larg, sa citeasca toata lumea fericirea de pe fetele voastre!

Pe mine nu ma bagati in seama! Voi sta doar putin, din politete, intre voi, intr-un colt al camerei, aproape de usa, cu ochii pironiti pe tavan. Nu va deranjati, nu voi desface nici un cadou, nu voi citi nici un SMS! Voi incerca sa ma fac nevazut.

Mie lasati-mi cealalta jumatate a Craciunului!

 

4 comments

 1. Moarcas Gheorghe - December 14, 2014 2:46 pm

  Mulţumesc pentru aceste gânduri. Sunt în totalitate de acord cu ele. Rămâi aşa. Ştiu că este greu şi va fi tot mai greu, dar cel ce va răsplăti la sfârşi este DOMNUL. Ochii în sus, de acolo ne va veni izbăvirea. Mulţumesc pentru muzica ce ne-ai adus-o… şi din nou pentru aceste gânduri!
  Domnul fie cu tine!

  Reply
 2. Moarcas Gheorghe - December 14, 2014 9:13 pm

  – Cer scuze pentru greşeală –
  Mulţumesc pentru aceste gânduri. Sunt în totalitate de acord cu ele. Rămâi aşa. Ştiu că este greu şi va fi tot mai greu, dar Cel ce va răsplăti la sfârşit este DOMNUL. Ochii în sus, de acolo ne va veni izbăvirea. Mulţumesc pentru muzica ce ne-ai adus-o… şi din nou pentru aceste gânduri!
  Domnul fie cu tine!

  Reply
 3. ER - December 25, 2014 6:45 am

  Wow! frumos si adevarat aricolul tau! Bravo! Sarbatori binecuvantate!

  Reply
 4. Adi - April 11, 2015 3:32 pm

  Bine ai zis:) Craciunul nici nu ar trebui sa aiba de a face cu aceste mizerii cu care este asociat azi dar, bineinteles ca se urmareste distragerea atentiei… Unele mituri au intrat in crestinism din cauza unor basme pe care le-am (pre)luat de bune fara sa citim Biblia. In legatura cu “povestea nasterii” recomand articolul http://www.sviewp.com/RCbook/Bailey-%20Christmas%20-%20Middle%20Eastern%20Eyes.pdf

  Reply

Spune-ti parerea